Saunahatun koko


Kuten meidän päämmekin ovat yksilöllisiä, ovat myös, etenkin käsin huovutetut saunahatut omia yksilöitään. Täten koon valinta on myös yksilöllistä. Numerolliset ja sanalliset tekstit antavat osviittaa ja apua valinnan tekemiseen. 


Mitoitus suo­ma­lai­sen pään mukaan, sillä esim. Etelä-Eu­roo­pas­sa ihmisillä on pienemmät päät.
Saunahattukoot kirjaimina ja sentteinä - suuntaa antava

XXS    = n. 38-43 cm
XS       = n. 43-54 cm
S         = n. 54-57 cm
M        = n. 57-60 cm
L         = n. 60-63 cm
(XL     = n. 63-66 cm)

XXS = Vas­ta­syn­ty­neen pään ympärys on kes­ki­mää­rin 38 cm (yksilö vaih­te­lu­ja toki on)
XS = Naperoikä, ei enää vauva mutta pään koko vielä kasvussa – tämä koko 6 kk – 3 v voi olla aivan nap­pi­va­lin­ta, tosin yksilöt huo­mioi­den, sillä jotkut tämän koon malleista voivat sopia myös ai­kui­sil­le.
S = Ylei­sim­mil­lään koulu-iästä ja ai­kui­sil­le naisille.
M = Tämä on yleisin koko jonka käyt­tä­jä­ryh­mään kuuluvat nuoret, naiset sekä miehet.
L = Ylei­sim­min miehille, mutta myös nai­sil­le­.
XL = kun L ei riitä, tämä vain erikseen sopimalla.

Käsin huo­vu­te­tun sau­na­ha­tun kokoon vaikuttaa moni asia:
- Lampaan villan laatu (kevät vai syksy ke­rin­näs­tä tullut villa, lampaan syömä ravinto.) 
- Luon­non­vä­rit ja värjätyt tai kuinka pestyä villa on
- Kaikki nämä vai­kut­ta­vat ja villat huopuvat tästä syystä aina omalla tavallaan. Vaikka muotitus onkin sama niin eroja syntyy, siksi tämä koko­mi­toi­tus on syntynyt – lisäksi myös se, että saunassa sau­na­hat­tu on par­haim­mil­laan, kun se ei ole aivan ty­köis­tu­va.


Minkä kokoinen saunahattu?


Suuntaa antavat vinkit (vaikka siihen yli­op­pi­las­la­kin tai hattusi kokoon lisää seu­raa­vas­ti):
- Saunaan n. 2-3 cm lisää, ei saa kiristää
Paljuun niin 1-2 cm ja
-
Avantoon n. 1 cm., ettei hattu hupsahda silmille.

Huom:
1) Jos sinulla on sil­mä­la­sit niin huomioi tämä so­vit­taes­sa­si sau­na­hat­tua, sillä sil­mä­la­sit ”kan­nat­te­lee” jonkin verran hattua ja ”syövät tilaa”.
2) Jos sinulla on pitkät/paksut hiukset ota huomioon tämä myös kokoa va­lit­taes­sa – sau­na­hat­tu suojaa vain sau­na­ha­tun sisällä olevat.

Monesti myynnissä on sau­na­hat­tu­ja ja mainitaan: yksi koko, mutta ei kerrota koko­luok­kaa – kuitenkin sau­na­ha­tun koolla on väliä, kuten yllä mai­nit­tiin.


Sau­na­ha­tun mallin valinta


Kokoon vaikuuttaa myös sau­na­ha­tun malli, onko se pyöreä, kartio vai neliö. Kartiossa on se hyvä puoli, että reunoja kään­tä­mäl­lä kokoa pystyy eniten säätämään esim. pään kasvaessa, kun taas pyöreässä tai ne­liö­mal­li­ses­sa ei niin suurta kään­tö­va­raa ole. Toki neliön tai pyöreän mallisen reunoja tuplasti kääntäen saa kokoa tii­viim­mäk­si. Ne­liö­mal­li­nen on taas sellainen, joka esim. kokona n. 60 cm sopii isompaan päähän kuin vaikka sa­man­kokoi­nen pyöreän- tai kartion mallisena.

Huomioi myös ylä­lau­teen ja katon välinen tila. Esim. korkea tai ma­ta­lam­pi­kin kartio malli saattaa kutitella kattoa, jolloin ehkä istuminen ei niin mie­le­käs­tä. Tosin tait­ta­mal­la hiippaa voi löytyä ratkaisu.  Nämä siis huomioita, toki oma mieltymys myös on tärkeä.

Malleista enemmän omalla sivullaan


Vinkkejä huo­vu­te­tun sau­na­ha­tun koon muok­kaa­mi­seen


Huo­mioit­han että näihin toi­men­pi­tei­siin ryhdyt omalla vas­tuul­la­si:

Liian iso:
Jos käsin huovutettu saunahattu tuntuu isolta, kastele niin lämpimällä vedellä kuin kätesi kestävät, käännä ja väännä, viimeistele huuhtomalla kylmällä, siis kylmällä vedellä - kääntele kuivaksi, muotoile päähäsi ja jätä vapaasti kuivumaan. Kääntely-vääntelyllä on pienentävä vaikutus, samoin kuuma avaa villa huokoset ja kylmä sulkee.

Hieman iso:
Jos käsin huovutettu saunahattu tuntuu vain hivenen isolta, suihkuta sumutinpullolla vettä ja jätä kuivumaan.

Liian pieni:
Jos saunahattu tuntuu pieneltä, kastele kädenlämpöiseen tai niin lämpimään veteen kuin kätesi kestävät - älä kovin vääntele tai kääntele vaan painele hellävaroin ylimääräien vesi pois – älä käytä kylmää vettä – laita kätesi hattuun ja venytä hattua vaihtaen kohtaa, tavallaan pyöritä, jotta venytys tulee tasaisesti - laita päähäsi tai jos löytyy sopivan kokoisen esim. kattila niin venytä siihen ja jätä kuivumaan "muottiinsa".

Nämä siis saattavat toimia. Mutta jos kyseessä on käsin neulottu sau­na­hat­tu ja tiiviiksi (kone)huo­vu­tet­tu sau­na­hat­tu esim. pyyk­ki­ko­nees­sa, sen koon muok­kaa­mi­nen on aika haastavaa, enkä ih­met­te­li­si, jos aivan mah­do­ton­ta.