Nämä koskevat huovutettua saunahattua – tai siis sitä oikeata saunahattua.
Toki ensin kannattaa poistaa mahdolliset hintalaput ja merkit. Jos tekijän tuotemerkki on muuta kuin hengittävää luonnonmateriaalia niin nekin kannattaa poistaa – varsinkin isommat, sillä niiden pintaa saattaa kertyä likaa.
Nahka tai keinonahka, no jos jollain nahkatuotteita niin huomannut, että millaista hoitoa ne vaativat. Myöskään muut ommellut kangasmerkit (rajatapaus pellavalle tehdyt - toki lanka on polyesteriä) eivät tuo lisäarvoa silloin kun kunnollisesta saunahatusta on kyse.
Niinpä tällaisia käyttöohjeita olen lukenut ja kuullut, sekä niihin vastannut.
Saunahattua ei tule kastella – eikä etenkään pakastaa märkänä. Tällaisia ohjeiden antajat eivät ehkä puhu oikeanlaisten saunahattujen käytöstä – tai eivät vaan yksin kertaisesti tiedä.
Saunomisen jälkeen on hyvä asettaa saunahattu kuivumaan eli tuulettaa, tällöin olisi hyvä, että saunahatussa olisi ripustuslenkki. Lauteillehan ei saa jättää kuivumaan, etenkin jos saunot harvoin voi vaatekoi löytää tiensä saunahattuusi – saunat kun ovat yleensä aika hämyisiä paikkoja – vaatekoi suosii pimeitä ”koloja” ja tietty villaa. Eli valoisaan paikkaan odottamaan seuraavaa käyttökertaa.
Lampaanvillan taas nostaessa suosiotaan, niin toki myös ”ns. ei enää koita tapaa” väitteet ovat vääriä. Isoissa marketeista myydään Punaseetripuun palasia, ne ovat myrkyttömiä. Ne eivät tapa vaan häätävät ikävän vieraan. Myös Laventelin ja muiden eteeristen öljyjen tuoksut ovat vaatekoita vieroittavia. Punaseetripuun öljyäkin löytyy netistä löytyvistä verkkokaupoista, joten olemassa oleviin paloihin voit sitä sitten suihkutta, eikä sun tarvitse ostaa uusia palasia.