Kotimainen - saunahattu käsin huovutettu luonnonväri

Saunahattujen "Ralliautot"


”Ralliautoiksi” luokitetullaan lampaanvillasta huovutetut saumattomat saunahatut, jotka eivät sisällä ompeleita, brodeerauksia tai muovi härpäkkeitä.


Lampaanvilloissakin on eroja, no kuten ralliautoissakin. Alla seikkoja joihin kannattaa kiinnittää huomiota.


Lampaanvillat:
Lampaanvilloissakin on eroja, myös saunahatun kannalta:
- Paras lampaanvilla on saunahatun kannalta villa, joka on mahdollisimman vähän käsitelty – pesty lanoliini ystävällisesti ja, joka karstattu ilman kehruu öljyä.
- Luonnonvärit tai niiden risteytykset ilman värjäystä.


- Värjätyt villat – silloin on aina jokin käsittely – väreissäkin on eroja, mutta myös siinä millä väriaine kiinnitetään villaan.

Lampaanvillat roduittain:
Kotimaiset alkuperäisrodut:
- Suomenlampaan villa – mainio valinta
- Kainuunharmas – hivenen pehmeämpi kuin suomenlampaanvilla – käytännössä saunahatussa ei eroa
- Ahvenanmaan lammas – harvoin saatavilla – turkissa pitkä karheampia villoja

Ulkomaalaisrotuiset lampaan villat:
- Texel (hollantilainen lihakarva rotu) Villa on karkeampaa, ja huopuminen vaatii enempi kuin suomenlampaan villat    
- Merinolammas, espanjalainen jalostuksen tulos, jonka villa on pelkästään hienoa alusvillaa. Itse lampaan nahka on poimuinen, jotta olisi laaja pinta mistä villat kasvavat. Voidaan vain arvailla mitä pelkästään tämä aiheuttaa lampaille? Merinolammas on jalostettu siis villan tuottamiseen, siksi en Merinovillasta puhuisi ”lampaan hyvinvoinnin sivutuotteesta”.  Keskustelua on myös herättänyt lampaiden käsittelyt. Vaikka on ns. mulesing-vapaa, niin siitä ei voi koskaan olla 100 % varma onko näin, vai onko villa tuotettu lammasta vahingoittaen? Lisäksi on vain yksi luonnonväri, eli valkoinen, muut värit tulee väripurkeista, ja se ei paranna villan ominaisuuksia. Merinovilla on hyvin pehmeää, mutta muuta lisäarvoa se ei tuo saunahatulle. Ja onko se pehmeys eläimen hyvinvoinnin, rahtikulujen ym. arvoista? Mielestäni ei. Merinovillasta on luotu mahtavan materiaalin kuva, jonka kääntöpuoli on jotain muuta. Neuleissa lerpahtaa pesussa.

Kotimaiset kehräämövillat:
- Yleensä kehräämöt käyttävät kehruu öljyä, vaikka eivät mainitsekaan sitä. Kysy myyjältä tai villat karstanneesta yrityksestä. Jos eivät käytä, niin kertovat kyllä. Jos käytössä saattavat kertoa, mutta voivat myös vältellä kysymystä erilaisin selityksin. Poikkeus ainakin on Isokummun Kehräämö, jossa kehruu öljyä ei käytetä.
 - Villat käsittävät erirotuisten, myös ulkomaalaisten rotujen lampaiden (esim.: Texel, Oxford down ) villoja – lampaat kuiteinkin laiduntavat Suomessa.

Suoraan lampureilta ostetut villat:
- Rodut tiedossa tai ei, osa voi olla jopa rekisteröimättömiä.
- Tieto siitä onko keritty ORF-oireettomana? ORF-virus on herpeksen kaltainen virus, jota esiintyy lähes kaikissa lampoloissa – tarttuu ihmeeseen, jos keritään ORF-aktiivisena ja käsissä esim. haavautuma. Ruvessa saattaa elää pitkään, tästä kuinka pitkään ei ole tieto, eli oikeanlaisen käsittelyn vaatii kyseinen villa. Esim. tunturipuron viileässä vedessä pestystä villasta virus ei poistu. Itse selvittänyt tätä Eviran/Ruokaviraston henkilökunnalta.

– Karitsanvilla, huonosti huopuvat käsin huovuttaessa. Syy tähän on ravinnossa – villa on ”rasvaisempaa”. Villa on myös vain yhdestä päästä leikattu – toinen pää on leikkaamaton).


Kotimainen - saunahattu käsin huovutettu luonnonväri

Pellava on myös luonnostaan antibakteerin luonnonmateriaali. Ehkä voisi puhua SM-tasoisesta ralliautosta. Pellava kasvaa ilman lannoitetta jopa Suomessa, tosin viljely lopetettu kannattamattomana. Pellavan käsittely vaatii aikaa, eli kasvista saunahatuksi on oma rupeamansa. Kuvan tapaan neulottuna on saumaton, tuossakin on toinen väri värjättyä.

Tai on ollut ”huovutettuja” pellavasta valmistettuja vai ovatko olleet punottuja, mutta ne ovat raskaita ja karheita. Tuo neulottukin on suht painava. Pellava kankaasta valmistetut löytyvät sitten tuolta ”Henkilöautopuolelta”.