Kotimainen - saunahattu käsin huovutettu luonnonväri

Saunahattujen "Henkilöautot"


”Henkilöautoiksi” luokitellaan saunahatut, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista, eli ovat hengittäviä, mutta niistä puuttuu monta hyvää ominaisuutta ollakseen ”Ralliautoja”. Tai niissä on jotain ”Polkuautoihin” luokiteltavia materiaaleja, kuten ommellangat.


Lampaanvilla
Lampaanvillasta ommellut eli saumalliset saunahatut, joissa saattaa olla brodeeraus.


Alpakanvilla
Alpakanvillasta on ristiriitaista tietoa, joten varmanpäälle mennen Alpakanvilla on ”henkilöauto” mutta hyvin sporttinen sellainen. Alpakanvillalla on paljon hyvää ominaisuuksia, mutta on löytynyt nyt myös erimielisyyttä siitä, onko se luonnostaan antibakteerista? Tähän en tiedä vastausta, joten siksi sen olen pudottanut nyt pois – se ei tarkoita sitä eikö se kävisi – moneen ”saunahattuna” myytävään verrattuna aivan loistava. Monella sivulla kerrotaan, että on ”luonnostaan antibakteerinen”, mutta on myös sivuja, joissa asia asetetaan kyseenalaiseksi.

Lampaanvillassa on lanoliini, joka tekee villasta erinomaisen tuotteen moneen toisin, kun alpakan villassa on keratiini – tai alpakan villa on oikeastaan karva.

Alpakan villan kerrotaan olevan lämpöarvoltaan seitsemän kertaa parempi kuin lampaan. Tosin tällä ominaisuudella ei juurikaan, edes talviuinnissa ole merkitystä – kova tuuli näistä kumminkin menee ns. läpi, ja lampaanvillan lämpö riittää.


Pellavafrotee versiot, joissa puuvillaa 
Hengittävä. Pellavafroteesta löytyy kirjava määrä myyntinimikkeissä, mutta tarkemmin kun katsoo niin ”Pellavafrotee se tai tämä”, siellä voikin olla 70/30 ja tämä 30 usein miten puuvillaa. On myös tarjolla jopa 50/50 sanalla ”Pellavafrotee”. Sitten siten että froteesilmukat ovat 100 % pellavaa, mutta päätä koskettava osuus 100 % puuvillaa.


Pellavainen – ommeltu 
Hengittävä. Usein näissä, joissa lukee materiaalina ”Pellavainen” materiaalit ovat esim. 60/40 tai 70/30, eli ensin pellava ja sitten puuvillan osuus. Puuvilla kuten alussa mainitsin, on luonnon materiaali ja se on hengittävä, mutta muut ominaisuudet siltä sitten puuttuukin. Usein näissä on myös tarranauha – muovi ei oikein kuulosta hyvälle saunan yhteydessä. Lisäksi ne saattavat tuntua epämiellyttäviltä.


Puuvilla – Puuvilla Frotee
Hengittävä. Mutta muita ominaisuuksia sillä ei ole, enkä pidä puuvillaa ns. saunahattu-materiaalina. Puuvillasta materiaaliksi valmistusprosessi ei ole kovinkaan ekolokinen, vaikka usein puuvilla tuotteita tai luomupuuvilla tuotteita täten mainostetaankin. Puuvillan kasvatus vaatii runsaasti vettä, sen kasvatuksessa käytetään myös lannoitteita.

Puuvilla froteen lenkit ovat hyviä pöpöpiiloja. Paksut froteiset tuovat myös lisää painoa, joka ei välttämättä hyvä.


Aito nahka
Nahka hengittää, eikä itse nahkaan yleensä tartu epämiellyttäviä hajuja, mutta saumat ovat ne heikkolenkki. Kun hoidoksi käytön jälkeen huuhtelu ja tuuletus, jää saumat "muhimaan". Lisäksi nahka vaatii hoitoa pysyäkseen hyvänä, vaikka muutoin kestävä materiaali onkin. Sitten se lämmöneristävyys? En itse lukisi tätä saunahattu materiaaliksi. Niukunauku ominaisuuksia, mutta ei riittävät.


Bambu 
Hengittävä ehkä? Eikä niinkään luonnonmateriaalinen kuin luullaan, viskoosikuitu on osuvampi nimitys. Myös antibakteerisuus on enempi markkinapuhetta kuin todeksi näytettyä. Toki mukautuvuus kylmään ja lämpimään, mutta siihen en löytänyt varmuutta kuitenkaan kyseessä on ”lämpöä eristävä” materiaali. Bambun kasvatus sinänsä ekologisempaa kuin esim. puuvillan, mutta kovasta materiaalista ne työvaiheet eivät ekoloogisuutta kumarra, myrkylliset kemikaalit juhlivat valmistusprosessissa. Kannattaa katsoa seuraava linkki > https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/11/11/bambun-ekologisuus-markkinapuhetta


Bambufrotee 
Hengittävä. kuten yllä, mutta Bambufrotee saattaa olla esim. 60 % puuvillaa ja 40 % bambua. Lisäksi pinta kyseisessä tuotteessa näyttää sellaiselta, joihin pöpöjen on kiva piiloutua.


Paperi
Hengittävä ja rakentamisessa "tuulensuojapaperina" tuttu, mutta muutoin ominaisuudet sitten on ns. paperia. Ei kauhean kestävä ajatus toki voi hävittää polttamalla. Lämmöneristävyys sitten, jos kaukaa haetaan niin, jos puumassasta tehty niin aikoinaan toki sahanpurua käytetiin eristeenä, ennen kuin parempia vaihtoehtoja tuli. Ja niin on paperista valmistetullekin saunahatulle niitä parempia vaihtoehtoja.