Lampaanvillasta huovutettu (tai samat ominaisuudet täyttävästä materiaalista), saumaton saunahattu on paras,
mutta jos olet villalle allerginen, valitse 100 % pellavasta valmistettu (sauma- tai korkeintaan kaksi) saunahattu,
jossa ei ole brodeerauksia tai karkeaa muovista tarranauhallista säätöä.
Olet saunahattu ostoksilla, mutta tuotteen materiaalista ei kerrota > jätä ostamatta.
Helpot nyrkkisäännöt - näillä ohjeella löytyy paras saunahattu:
1) 100 % Lampaanvillaa
2) Saumaton - märkähuovutettu
3) Ei brodeerauksia tai muita ompeleita, jotka rikkovat pinnan.
Tämän takia lampaanvilla on loistava materiaali saunahatuksi:
- hengittävä
- luonnostaan antibakteerinen
- lämmöneristävä - myös märkänä
- Lampaanvilla on lanoliinin vuoksi myös kosteutta, hajua ja likaa hylkivää tiettyyn pisteeseen asti.
- Lisäksi lampaanvilla on pellavaa paloturvallisempi vaihtoehto kuin pellava.
- Kotimainen, lampaiden hyvinvoinnin sivutuotteena uusiutuva materiaali – tavallaan jo kierrätystä.
Kyseiset ominaisuudet tekevät saunahatun. Tärkein ominaisuus on hengittävyys.
Lampaanvilloissakin on eroja myös saunahatun kannalta - Eri rotuisten lampaiden villat:
1) Kotimaiset alkuperäisrodut:
- Suomenlampaan villa – mainio valinta
- Kainuunharmas – hivenen pehmeämpi kuin suomenlampaanvilla – käytännössä saunahatussa ei eroa.
- Ahvenanmaan lammas – harvoin saatavilla – turkissa pitkä karheampia villoja.
2) Kotimaiset kehräämövillat:
- Yleensä kehräämöt käyttävät kehruu öljyä, vaikka eivät mainitsekaan sitä.
- Villat käsittävät erirotuisten, myös ulkomaalaisten rotujen lampaiden (esim.: Texel, Oxford down ) villoja – lampaat kuitenkin laiduntavat Suomessa.
3) Suoraan lampureilta ostetut villat:
- Rodut tiedossa tai ei.
- Tieto siitä onko keritty ORF-oireettomana? ORF-virus on huuliherpeksen kaltainen virus, jota esiintyy lähes kaikissa lampoloissa – tarttuu ihmiseen, jos keritään ORF-aktiivisena ja käsissä esim. haavautuma. Ruvessa saattaa elää pitkään, tästä kuinka pitkään ei ole tieto (selvitin asaia Ruokavirastostakin, mutta siihen heillä ei ollut vastausta), eli oikeanlaisen käsittelyn vaatii kyseinen villa. Esim. tunturipuron viileässä vedessä pestystä villasta virus ei poistu.
4) Ulkomaalaisrotuiset lampaan villat:
- Texel (hollantilainen lihakarva rotu) Villa on karkeampaa, ja huopuminen vaatii enempi kuin suomenlampaan villat – (paitsi karitsan, mutta karitsan villat yleensä huonosti huopuu käsin huovuttaessa).
- Merinolammas (merinovilla), espanjalainen jalostuksen tulos jonka villa on pelkästään hienoa alusvillaa. Neuleissa lörpähtää pesussa. Myös paljon on herättänyt keskustelua lampaiden käsittelyt, ja vaikka on ns. mulesing-vapaa, niin siitä ei voi koskaan olla 100 % varma onko näin, vai onko villa tuotettu lammasta vahingoittaen.
Alpakanvillalla on paljon hyvää ominaisuuksia, mutta on löytynyt nyt myös erimielisyyttä siitä, onko se luonnostaan antibakteerista? Tähän en tiedä vastausta, joten siksi sen olen pudottanut nyt pois – se ei tarkoita sitä eikö se kävisi – moneen ”saunahattuna” myytävään verrattuna aivan loistava. Monella sivulla kerrotaan, että on ”luonnostaan antibakteerinen”, mutta on myös sivuja, joissa asia asetetaan kyseenalaiseksi.
Lampaanvillassa on lanoliini, joka tekee villasta erinomaisen tuotteen moneen toisin, kun alpakan villassa on keratiini – tai alpakan villa on oikeastaan karva.
Alpakan villan kerrotaan olevan lämpöarvoltaan seitsemän kertaa parempi kuin lampaan. Tosin tällä ominaisuudella ei juurikaan, edes talviuinnissa ole merkitystä – kova tuuli näistä kumminkin menee ns. läpi, ja lampaanvillan lämpö riittää.
- Keinomateriaali
- Kierrätysmateriaali
Tämän ”ei tietoa” materiaalista lisäksi. Kierrätys on hieno asia mutta ei saunahattu materiaalina. Ja se että miksi näin. Nämä sisältävät ”lumppuja” joissa siis muoviperäistä materiaalia myös joukossa – niiden tuotteiden hengittävyys on kyseenalaista. Tämän takia, kun saunahattu on hengittämättömästä materiaalista, niin se toimiikin juuri päinvastoin kuin saunahatun tulisi. Tällainen saattaa edes auttaa esim. sydänkohtauksen saamista.
Loppuvuodesta 2022 markkinoille tulleet uudet villalangat – niin ei niistäkään kannata ryhtyä saunahattua tekemään – jo materiaalien sekä myös sen että ko. materiaali on käynyt niin monta prosessia läpi, että lampaanvillan hyvistä ominaisuuksista, niin mitä niistä mahtaa olla jäljellä – ei juuri mitään.
Videolla pieni testi pellavan ja puuvillan väliä – tämän takia puuvilla ei ole saunatekstiili (loppukesä 2020)
Sitten on myynnissä ”saunahattuna” erilaisista materiaaleista, jotka eivät täytä saunomisen kriteereitä.
Luonnonmateriaalit esim.: Puuvilla, Hamppu, Bambu eivät täytä saunahatun kriteereitä. Oikeastaan näistä sitä luonnollisuutta ei juurikaan ole jäljellä kaikkien niiden käsittelyiden jälkeen, jotta materiaalista voidaan kutoa kangasta.
Joistakin näistä materiaaleista sanotaan, että ovat lämpöä eristäviä, mutta lämpöeristävä materiaali – sama ajatus kuin rakentamisessa, eli "miten kyseinen materiaali toimisi rakennuksen lämpöeristeenä?" Eli käyttäisitkö esim. aitoa nahkaa tai bambua eristeenä vai valaisisitko jonkun paremman lämpöarvon omaavan materiaalin?
Ei toivottavat materiaalit ja ominaisuudet mm.:
- bambu
- puuvilla
- puuvillafrotee
- saumat
- tarranauha
- ylimääräiset reiät
- brodeeraukset
- koneellinen pesu, pesuaineista saattaa jäädä jäämiä, jotka heikentävät ominaisuuksia
- keinomateriaali
Tähän voisi todeta, että saunahattu on niin hyvä kuin sen heikoin (ei toivottu ominaisuus) kohta.
Vaikka materiaali olisi 100 % villa – mutta ommellut (ompelulanka todennäköisesti polyesteri siis muovi) - villa koneellisesti/käsin huovutettu, mutta palat ommeltu toisiinsa kiinni, niin saunahatun hygieenisyys tavoite ei täyty.
Pellavafrotee versiot, joissa puuvillaa
Hengittävä. Pellavafroteesta löytyy kirjava määrä myyntinimikkeissä, mutta tarkemmin kun katsoo niin ”Pellavafrotee se tai tämä”, siellä voikin olla 70/30 ja tämä 30 usein miten puuvillaa. On myös tarjolla jopa 50/50 sanalla ”Pellavafrotee”. Sitten siten että froteesilmukat ovat 100 % pellavaa, mutta päätä koskettava osuus 100 % puuvillaa.
Pellavainen – ommeltu
Hengittävä. Usein näissä, joissa lukee materiaalina ”Pellavainen” materiaalit ovat 60/40 tai 70/30, eli ensin pellava ja sitten puuvillan osuus. Puuvilla kuten alussa mainitsin, on luonnon materiaali ja se on hengittävä, mutta muut ominaisuudet siltä sitten puuttuukin. Usein näissä on myös tarranauha – muovi ei oikein kuulosta hyvälle saunan yhteydessä. Lisäksi ne saattavat tuntua epämiellyttäviltä.
Puuvilla
Hengittävä. Mutta muita ominaisuuksia sillä ei ole, enkä pidä puuvillaa ns. saunahattu-materiaalina. Puuvillasta materiaaliksi valmistusprosessi ei ole kovinkaan ekologinen, vaikka usein puuvilla tuotteita tai luomupuuvilla tuotteita täten mainostetaankin.
Puuvilla Frotee
Hengittävä. Mutta muita ominaisuuksia sillä ei ole, enkä pidä puuvillaa ns. saunahattu-materiaalina. Lisäksi froteen lenkit ovat hyviä pöpöpiiloja. Paksut froteiset tuovat myös lisää painoa, joka ei välttämättä hyvä.
Aito nahka
Nahka hengittää, eikä itse nahkaan yleensä tartu epämiellyttäviä hajuja, mutta saumat ovat ne heikkolenkki. Kun hoidoksi käytön jälkeen huuhtelu ja tuuletus, jää saumat "muhimaan". Lisäksi nahka vaatii hoitoa pysyäkseen hyvänä, vaikka muutoin kestävä materiaali onkin. Sitten se lämmöneristävyys? En itse lukisi tätä saunahattu materiaaliksi. Niukunauku ominaisuuksia, mutta ei riittävät.
Bambu
Hengittävä ehkä? Eikä niinkään luonnonmateriaalinen kuin luullaan, viskoosikuitu on osuvampi nimitys. Myös antibakteerisuus on enempi markkinapuhetta kuin todeksi näytettyä. Toki mukautuvuus kylmään ja lämpimään, mutta siihen en löytänyt varmuutta kuitenkaan kyseessä on ”lämpöä eristävä” materiaali. Bambun kasvatus sinänsä ekologisempaa kuin esim. puuvillan, mutta kovasta materiaalista ne työvaiheet eivät ekoloogisuutta kumarra, myrkylliset kemikaalit juhlivat valmistusprosessissa. Kannattaa katsoa seuraava linkki > https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/11/11/bambun-ekologisuus-markkinapuhetta
Bambufrotee
Hengittävä. kuten yllä, mutta Bambufrotee saattaa olla esim. 60 % puuvillaa ja 40 % bambua. Lisäksi pinta kyseisessä tuotteessa näyttää sellaiselta, joihin pöpöjen on kiva piiloutua.
Paperi
Hengittävä ja rakentamisessa "tuulensuojapaperina" tuttu, mutta muutoin ominaisuudet sitten on ns. paperia. Ei kauhean kestävä ajatus toki voi hävittää polttamalla. Lämmöneristävyys sitten, jos kaukaa haetaan niin, jos puumassasta tehty niin aikoinaan toki sahanpurua käytetiin eristeenä, ennen kuin parempia vaihtoehtoja tuli. Ja niin on paperista valmistetullekin saunahatulle niitä parempia vaihtoehtoja.
Huopa – Huopakangas – Askarteluhuopa (kuvassa)
Tämä onkin sitten vähän niin kuin ansa. Huopa mielletään huovutus > huopa, eli luonnonmateriaali. Näin se periaatteessa onkin mutta, jos sinulla on askarteluhuopaa tai huopakangasta, voi sinulle tulla mieleen, että ompelenpa saunahatun huovasta. Stop. Huopa sanalla tarkoitetaan myös monesti askarteluhuopaa ja huopakangasta on 100 % polyesteriä eli kansankielessä muovia, ja muovihan ei hengitä. Ja kun saunahatun tärkein ominaisuus on kuitenkin se hengittävyys, niin voi tulla ikäviä yllätyksiä tämän materiaalin kanssa. Jos tuotemateriaalina lukee pelkästään ”Huopa”, niin jätä ostamatta/käyttämättä.
Kierrätyshuopa
Kierrätyksen aikakausi on myös tuonut tullessaan synteettisiä tuotteita, joiden kerrotaan hengittävän. Materiaalina nämä eivät ole 100 % villaa, vaan voivat sisältää esim. puuvillaa, polyesteri erilaisissa suhteissa. Lisäksi tuote on levymäinen, jonka muotoilu ”saunahatuksi” vaatii ompelun eli saumat. Näiden lämmöneristävyydestä tai likaahylkivistä ominaisuuksista ei ole tietoa, pelkkä hengittävyys ei vielä riitä. Tosin miksi valita materiaali, kun pienellä energialla uusiutuvaa lampaan- ja alpakanvillaa saa.
Fleece
Ei hengitä. Materiaali 100 % polyesteria eli muovia. Nukkainen ei ympäristöystävällinen.
Keinohuopa
Ei hengitä? Tälle nimelle ei löydy materiaali koostetta. Mutta sana ”keino” kertoo jo paljon keino ei ole aito ja usein keino on muovia, eli vastaavanlaisesti kuin huopakangas.
Huopa ei ole suora synonyymi huovutetulle saunahatulle – huopahatulle
Ymmärrät sen kun mieti esim. kattohuovan kautta asiaa.