saunatyyny%2020200423_170013%20(56).jpg-me

Sau­na­tyy­ny

Sau­na­hat­tu­jen lisäksi muut by itu - sau­na­tuot­teet: Sau­na­tyy­ny, pe­su­kin­nas ja saip­pua­pus­suk­ka.

Saunatyyny


by itu Sanna-saunatyyny tuli valikoimiin ns. ”yleisönpyynnöstä” keväällä 2020 ja Salla-saunatyyny talvella 2021 omasta oivalluksestani johtuen.


Salla-saunatyyny on saunatyynyjen aatelia – se ohittaa puisen ja täysin 100 % pellavaisen sillä, että se on paloturvallisempi. Villan syttymispiste on noin kaksi kertaa korkeampi kuin puulla tai pellavalla. 


Salla on saunatyyny, jollaista ei tiettävästi ole aiemmin edes markkinoilla ollut. Se on 100 % kotimaista lampaanvillaa sisuksista, sisätyynystä aina Salli- tai Saini-tyynynpäälliseen asti. Villa on paloturvallisempi vaihtoehto kuin pellava, lisäksi se on kotimaista ”uusiutuvaa” luonnonvaraa – ei vaadi viljelyä. Villa on myös luonnostaan antibakteerinen, likaa hylkivä. Väri- ja kumimaidollisuudet paljon laajemmat kuin puuvillassa, eli taatusti uniikki saunatyyny syntyy Sallasta.


Sanna on saunatyyny, jollaista ei aiemmin ole ollut saatavilla. Se on täysin pellavaa – täytteestä päällistä myöten. Täysin pellavasta oleva materiaali tekee siitä myös helppohoitoisen, pellavan ominaisuuden takia (sillä on luonnostaan antibakteerinen ja likaahylkivä ominaisuus). Käytä, tuuleta ja käytä – lisäksi vakiona erillinen tyynynpäällinen lisää helppoutta ja sen voit tarvittaessa se pestä. Sannaan saa myös erilaisia tyynynpäällisiä 201ns. lisävarusteena.


Mutta kuinka Sanna syntyi: Heti oli selvää, että tyynyn tulee olla 100 % pellavaa eli ei sisällä muovia tai muovijohdannaisia, jos nyt ei sitten saumurilankoja huomioida. Lisäksi se, että tyynyllä tulee olla päällinen (olin hämilläni, kun katselin valmiita ”damin”-tyylisiä umpiommeltuja saunatyynyjä), onhan meillä sängyssäkin tyynyillä tyynynpäälliset. Näistä lähtökohdista alkoi suunnittelu ja materiaalien etsintä – tai tiesin mitä etsin. Kun ei ole tapana matkia tai mennä siitä mistä se ”aita on matalin”, vaan ajatuksella ”mikä sopii saunaan” kuten esim. Satu-saunahatutkin ja muut saunahattu mallini materiaaleineen.


Etsiessä totesin, että tarjolla ei ole 100 % pellavatyynyä (tuotenimenä saattaa olla pellava mutta totuus on välillä jopa vain 50 % pellavaa) – yhden löysin, jonka päällinen oli 100 % pellavaa. Täyte näissä vaihteli:

  • 100 % polyesterikuitua
  • 100 % polyesteriä
  • styrox-rouhe
  • täyte on kevyttä ja palamatonta vanua (kuitenkin päällinen ”palaa kuin paperi” -tyylisesti olevaa pellava/puuvilla)
  • EkoSoft-täytevanua, joka valmistetaan 100 % kierrätetyistä muovipulloista (kierrätys on hienoa, mutta edelleen kyseessä muovivalmiste)
  • antibakteerisesti käsiteltyä styroksirouhetta (pellava on tätä luonnostaan)

– muutoin materiaalit olivat pellavapuuvilla sekoitteisia tai sitten puuvillaisia. Lisäksi kaikissa näytti olevan kiinteä päällinen. Pesu usein miten koneellinen – joka kyseisen muotoisena se on oma koittelu pesukoneelle ja tietenkin luonnolle. Sanna-saunatyynylle riittää, kun päällisen pesee ja tyynyn tuulettaa hyvin, saunomisen jälkeen.


Täyte: Pellavakuitu – se on Sanna-tyynyn täyte, eli 100 % pellavaa.

Kuidut eivät itsessään aiheuta terveysriskejä.

Bio-hajoava tuote ja siksi hävitettävissä (elinikä arvo yli 70 vuotta).

Tuote tai tuotantoprosessi eivät saastuta ilmaa, eivätkä vettä.

Ei vapauta esim. formaldehydejä, (H)CFC, isosyanidit, ym.

Pellavakuitu on uusiutuva luonnonvara, jonka viljely hidastaa kasvihuoneilmiötä eli raaka-aineen ympäristökuormitus on alhainen.

Selvitin myös netissä olleita väitteitä sen homehtumisriskistä. Soitin muutaman puhelun ja oma näkemys sai vahvistuksen. Eli kaiken saa homehtumaan sopivissa oloissa, mutta oikein käytettynä ei. Lisäksi juttelin kuntotarkastuksia yli 20 vuotta tehneet tarkastajan kanssa, ja hän totesi, että hänelle ei ole tullut yhtään sellaista kohdetta vastaan hirsitaloa pellavaeristeellä, josta olisi hometta löytynyt, mineraalivillalla eristetyissä kylläkin. Lisäksi se, että sopivan korkea lämpö puolestaan taas tuhoaa hometta. Mutta siihen ei kannata tuudittautua. Käytön jälkeen saunatyyny tuulettumaan – se riittää. tiedoista löytynyt.

by itu – Sanna-saunatyyny:
Täyte: 100 % Pellavakuitu
Sisätyyny: 100 % pellavakangasta - kivipestystä – ei kutistu enää.
Tyynynpäällinen: 100 % pellavakangasta.
Kankaat on valmistettu Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.

by itu – Sakari-saunatyyny:
Täyte: 100 % Pellavakuitu
Sisätyyny: 100 % pellavakangasta - kivipestystä – ei kutistu enää.
Tyynynpäällinen: Käsin neulottuna 100 % pellavalangasta. Langat on värjätty Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.


by itu – Salla-saunatyyny (esittelyn voit katsoa täältä):
Täyte: 100 % kotimainen lampaanvilla
Sisätyyny: 100 % kotimainen lampaanvilla – käsin huovutettu
Tyynynpäällinen: 100 % kotimainen lampaanvilla – käsin huovutettu

by itu – Sanni-saunatyyny:
Täyte: 100 % kotimainen lampaanvilla
Sisätyyny: 100 % kotimainen lampaanvilla – käsin huovutettu
Tyynynpäällinen: 100 % kotimainen lampaanvilla – käsin neulottu konttineule, Saana-savinapit by itu-tuotantoa (kylmäsavi made in Spain), akryylimaaleilla maalannut (alkuperämaa olisi Tanska)


by itu - Saima-tyynynpäällinen:
Tyynynpäällinen: 100 % pellavakangasta.
Kangas on valmistettu Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.

by itu - Saimi-tyynynpäällinen:
Tyynynpäällinen: 100 % pellavakangasta, jonka olen myrkyttömillä ja vesiohenteisilla, mutta 60 asteisen pesun kestävillä kangasväreillä tekstannut tai kuvioinut.
Kangas on valmistettu Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.

by itu - Sakari-sau­na­tyy­nyn­pääl­li­nen:
Käsin neulottuna 100 % pellavalangasta. Langat on värjätty Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.


by itu - Samuli-tyynynpäällinen:
Tyynynpäällinen: 100 % pellavakangasta.


by itu - Samu-tyynynpäällinen:
Tyynynpäällinen: 100 % puuvillakangasta – tai puuvilla/pellava -sekoitteisia kankaasta. Tämä materiaali valinta oli kyllä joku ”ajatuspieru”. Puuvillaa ei puuvilla/pel­la­va­se­koit­tei­se­na­kaan tule enää olemaan valikoimassa. Nyt ymmärrän miksi normi kuluttajakin siihen haksahtaa – ajattelemattomuutta ja ehkä ennen kaikkea tietämättömyyttään. (Edit 06.02.2021).

by itu - Sanni-sau­na­tyy­nyn­pääl­li­nen:
Tyynynpäällinen: 100 % kotimainen lampaanvilla – käsin huovutettu

by itu – Saini-sau­nan­tyy­nyn­pääl­li­nen:
Tyynynpäällinen: 100 % kotimainen lampaanvilla – käsin neulottu konttineule, Saana-savinapit by itu-tuotantoa (kylmäsavi made in Spain), akryylimaaleilla maalannut (alkuperämaa olisi Tanska)


Pesukinnas

by itu Bertil-pesukinnas on valikoimassani ollut vuodesta 2014 alkaen. Se on kestävä, pestävä ja pitkäikäinen. Eli jos Bertil kyllästyy kylpyhuone-elämään, hän voi jatkaa vielä keittiössä, vaikka juuresten ja perunoiden pesuapuna. Tosin jos sekin alkaa turhauttaa niin Bertil käy, vaikka autonpesuun myös.


Bertilin olen käsin neulonut ns. by itu-varttiväärin neuleella 100 % pellavasta. Langat on värjätty Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.


Saippuapussukka

by itu Jenni-saippuapussukka koki pienen kasvutarinan. Ensin keväällä 2018, hän oli Jenny-kestovanulapun päällinen, mutta se ei riittänyt hänelle, joten hän kasvoi talvella 2019 ”saippuankokoiseksi”. Jenni ”syö” isonkin saippuan – vaikka pitkät perinteet omaavan 225 g Vaasan Aito saippuatehtaan Saunasaippuan.


Roikkumaan laitettava Jenni on paras vaihtoehto palasaippualle. Saippua vaahdottuu pussukan läpi ja juuri sen verran kuin tarvitset, ja samalla se toimii ”pesusienenä”. Huudot ja ripustat roikkumaan – tällöin saippua ei jää ”lillumaan itsessään” – eli pehmenemään, jolloin saippuan käyttöikä pienenee.


Jennin olen käsin neulonut ns. by itu-varttiväärin neuleella 100 % pellavasta. Langat on värjätty Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.


Pellavasta

Veera-pellavalanka

Bertilin, Jennin ja Sakarin olen käsin neulonut 100 % Veera-pellavalangasta, jolla on Avainlippu-merkki. Itse pellava saapuu Lappajärvelle Suomen ulkopuolelta EU-maista, mutta Lappajärvellä se värjätään ja vyyhditetään. Langat on värjätty Öko-Tex® Standardin 100 mukaisesti.


Pellava on kestävä ja lika hylkivä materiaali (antibakteerinen). Pesusuositukset alhaisimmissa lämmöissä johtuu väreistä, mutta nekin voi pestä pellavalle tyypilliseen tapaan korkeissakin lämmöissä, silloin tulee vain huomioida, että värit saattavat haalistua. Pellavan ominaisuudet esim. puuvillaan ovat paremmat, kun ajatellaan peseytymis- ja saunaolosuhteita. Tästä video koosteesta voit kurkata epävirallisen testin "puuvilla vs. pellava".


Kaikki by itu – saunatuotteet ovat käsityönä Suomessa valmistettuja. Mouhijärvi – Sastamala.


Artikkelia päivitetty 06. helmikuuta 2021 – Mouhijärvi, Sastamala


by itu - sau­na­hat­tu­kaup­pa.fi

Koivukuja 15

38460 Sastamala


040 - 37 151 30

byitu.fi(@)byitu.fi

byitu.fi

saunahattukauppa.fi

saunahattu.info

2369855-2


Copyright & layout (c) by itu 2022

Au­kio­loa­jat

Ennakkoon sopimalla koska:

Saunahattukauppa toimii kotini yhteydessä, noin kaksi saman seurueen henkilöä kerralla (kyseessä pieni Saunahattukauppa n. 10 m²)