saunahattu%20IMG_20191007_173551_863.jpg-me

Arvot & Vas­tuul­li­suus

Ko­ti­mai­suus, aidot ma­te­ri­aa­lit, oikein to­teu­tet­tu kierrätys, avoimuus, omat ideat ja tekstit. Luonto. Tee parempi kuin itselle tekisit.

Yllä nyt muutamia. Itse en tykkää käyttää sanoja ekologinen, vastuullisesti valmistettu ja muita mitä näitä nyt on ”muoti-ilmaisuja”, sen takia että olen nähnyt ne liian monta kertaa tuotteen yhteydessä, jossa ne ei vaan toteudu.


No olen aika vaativa niin itseäni kuin muitakin kohtaan. Asiat tulee olla siten kuin ne kerrotaan. Eli jos nipotan jostain niin teen sen myös itselle, jos aihetta – sekä aiheetta. Tämä ei aina välttämättä ole kiva juttu, mutta sellainen vain satun olemaan.

Eli etsin tietoa, kokeilen ja kyseenalaistan. Jotkut parivuotta sitten arvostamaistani asioista ovatkin osoittautuneet muuksi tai olen löytänyt paremman ratkaisun. Tieto lisää tuskaa, niinhän sitä sanotaan.

Alkujaan vain innostuin huovuttamisesta, sitten keskityin saunahattujen huovuttamiseen ja siihen, miten niistä saisi parhaan mahdollisen juuri sinulle.

En kopioi, en huovuta toisten tuotemerkkien alaisia logoja, hahmoja, paitsi jos ei itse tuotemerkin omaava taho sitten niin halua.

Villojen alkuperä kriteeri on aina ollut kotimainen, joista saunahattuni huovutan. Tosin oman tiedonhalun ja asiakkaiden kysymykset on saanut myös kotimaisten kehräämöiden tuotteet tarkkailuni alle.

Alkuun ei vaivannut se, että Savon suunnalla toimiva kehräämö pesettää villat Briteissä. Nykyään kyllä – lampaanvilla on ekologista, mutta mielestäni ei enää, sitten kun se on rahdattu toisaalle lento- tai laivarahtina niin ja takaisin. Mitä tiedän tuosta pesuprosessista? En mitään. Kuullut vain puheita, että ulkomailla villa pestään ”happopesuna” – mitä se sisältää, en tiedä ja käytetäänkö tuota menetelmää Briteissä? Jos jollain on tästä parempaa tietoa, niin kuuntelen mielelläni.

Toinen kysymys oli sitten värjäyksessä käytetyt värit? Tätä selvittäessäni Savon suunnan kehräämöltä vastattiin, että täyttää REACH vaatimukset ja kysy värjäämöstä. Eli siirrettiin vastausvastuu toisaalle – tätä selvittäessä meni noin parivuotta. ”Tietoa” tuli tipoittain. Kun ihmettelin, että onko kaikki ok, kun on noin vaikea saada vastausta, sain vastaukseksi ”Lopeta syyttely ja vihjailu”. Lopulta sain tiedon, jonka tulkintaa kysyin sitten Tukesista – jotta sieltä olisin saanut täydellisen vastauksen olisi vielä pitänyt olla yhtyessä värin valmistajaan, joka oli saksalainen yritys.

Tässä kohti päätin, että villa, joka huovuttaessa vaati enemmän työstämistä ja jota olin kutsunut itse ”ylipestyksi” ei ole sen arvoista että, jatkaisin hankintaani kyseisestä paikasta, oli kyseessä sitten luonnon värit tai värjätyt villat. Toki käytän hankkimani villat niin kauan kuin niitä varastossani riittää.

Satakunnassa sijaitsevalta kehräämöltä olen myös  kysynyt väriaineista ja villan karstaamisvaiheista, saamatta vastausta – tai avoimuus ja läpinäkyvyys on hyvä ja siihen pyritään, mutta vastausta kysymykseeni en ole saanut.

Eli jotta tiedän mitä villa on kokenut ennen kuin se tulee itselleni, päätin hankkia tiloilta suoraan raakavillaa. Raakavillan olen pessyt la­no­lii­niys­tä­väl­li­ses­ti, karstannut käsin karstamyllyllä ja jos langaksi tehnyt niin sähkörukilla kehrännyt. Selvitin myös ORF-viruksen tarttumisriskit Elin­tar­vi­ke­vi­ras­tol­ta ja sen että kuinka villa tulee käsitellä, että loppukäyttäjälle ei synny tartuntariskiä, toimien tietenkin näiden mukaan.

Olen 2022 löytänyt Pohjanmaalta kehräämön, jolla samat arvot, sekä heidän verkkokaupastaan villojen värjäykseen myrkytöntä ja ras­kas­me­tal­li­va­pai­ta värjäysaineita. Eli jatkossa valmiiksi karstatut villat tulevat heiltä ja opettelen värjäämään.

Valmistan kotini yhteydessä kaikki tuotteeni, työmatka on siis tyyliin ”keittiöstä luovimoon” tai ”olkkarista villavarastoon”, siis käsin kaikki, saunahattuni märkähuovuttamalla eli käsin alusta loppuun.


Villoista ei mene yhtään hukkaan, käytän kaiken tavalla tai toisella. Samoin pellavalangan ja ”diipadaapa”-langat käytän myös jämistä keksin jotain. Tämä ei ole tämän il­mas­ton­muu­tos­hös­sö­tyk­sen tuomaa vaan jo 1990-luvun puolivälissä neuloin päättelylangoista itselleni villatakin.


Jaan asiakkailleni sen kaiken tiedon tuotteistani mikä mahdollista, siksi mahdollisimman paljon kuvia ja nykyisin myös videon liitän tuote esittelyyn. Tilaukset lähetän mahdollisuuksien mukaan kier­rä­tys­laa­ti­kois­sa ja täytteenä käytetty täytemateriaali on ilmaisjakeluina tullutta paperia, jota käytän myös saunahattujen apumuotintamisessa. Muovi, jota pakkauksissa on myös kierrätystä itselleni tulleista lähetyksistä.

Tärkeintä kuitenkin on että, kotimaisesta lampaanvillasta käsin huovutettu saumaton saunahattu jolle pesuna käy tuuletus, kestää oikein käytettynä käyttäjänsä elin iän ja luonnossa maatuu muutamassa vuodessa – sitä voi vaikka käyttää esim. kuorikekatteen tapaan.


Kotimaisuus merkitsee paljon enemmän kuin tietty merkki. Se tarkoittaa, että myös materiaalin tulee olla kotimaista, mikäli mahdollista. Jos materiaalia ei kotimaassa valmisteta, hankin sen kuitenkin Suomalaisilta yrittäjiltä.

Kotisivu- ja verkkokauppa-alustat ovat kotimaisilta yrittäjiltä. Paperikassi ja -painotuotteet omasta kotikunnasta ja tuotemerkit Lahtelaiselta yritykseltä. Mak­su­pal­ve­lu­yh­tey­det ja taloushallinnon ohjelma kotimaisilta toimijoilta.

Kotimaiset valinnat näkyvät arjessani muutenkin käsitöissäni. Kaupassa käydessä se on ensisijalla kotimaisuus. Jos tomaatti on kasvanut Espanjassa se jää kauppaan.

by itu - sau­na­hat­tu­kaup­pa.fi

Koivukuja 15

38460 Sastamala


040 - 37 151 30

byitu.fi(@)byitu.fi

byitu.fi

saunahattukauppa.fi

saunahattu.info

2369855-2


Copyright & layout (c) by itu 2022

Au­kio­loa­jat

Ennakkoon sopimalla koska:

Saunahattukauppa toimii kotini yhteydessä, noin kaksi saman seurueen henkilöä kerralla (kyseessä pieni Saunahattukauppa n. 10 m²)